7 veidi, kā palikt veseliem un produktīviem, strādājot no mājām

Pareizi sakārtota darba vieta ir pamats labas veselības saglabāšanai gadiem ilgi un būtiski uzlabo jūsu produktivitāti.

Darbs no mājām pēc gadiem ilga darba birojā kolēģu tuvumā var tikt par lielām pārmaiņām ikviena dzīvē. Daudzi cilvēki uzskata, ka darbs no mājām ir atbrīvojošs, elastīgs un palīdz koncentrēties. Citi var piedzīvot šoku, jo tuvumā nav neviena, ar ko parunāt. Strādājot attālināti (ar pārtraukumiem uz ģimeni), var būt grūti saglabāt līdzsvaru starp darbu un ģimeni.

Cilvēki, kuri veiksmīgi strādā no mājām, radīja sev piemērotus darba apstākļus. Šeit ir septiņi padomi, kas palīdzēs organizēt darbu no mājām:

1. Izveidojiet īpašu darbavietu

Laisties uz dīvāna ar klēpjdatoru var šķist jauki, taču tas nepalīdzēs izjust atšķirību starp darbu un privāto dzīvi. Jūs arī nesasniegsiet pareizu stāju, kas pasargās jūs no muguras vai kakla muskuļu sāpēm. Šim nolūkam jums ir nepieciešama īpaša darbavieta, un tad jūs iegūsiet vislabāko produktivitāti un labklājību. Tai vajadzētu būt vietai istabā, kur jūs varat strādāt mierīgi, prom no ģimenes locekļiem vai istabas biedriem. Ja jums nav brīvas telpas, meklējiet citas iespējas, t.i., vietu zem kāpnēm vai istabas stūrī. Lai varētu ērti strādāt, galds, krēsls un monitors ir kaut kur jānovieto.

 

2. Strādājiet ergonomiski

Jūs varat būt atslābināts, jo atrodaties mājās, taču jums vajadzētu uzraudzīt savu stāju sēžot. Tas ir svarīgi jūsu muguras, kakla un augšējo ekstremitāšu labsajūtai. Ja darbavietu veidojat pirmo reizi, ir vērts veikt darbstacijas novērtējumu, lai pārbaudītu, vai sēžat pareizi. 

Darba novērtēšanai jānotiek šādi:

▪ Noregulējiet krēsla augstumu tā, lai rokas atbalstītos uz galda taisnā vai nedaudz neasā leņķī un ceļgala saliekuma leņķis jābūt 90-105 grādi

▪ Turiet apakšdelmus paralēli grīdai, un leņķim starp plaukstu un roku jābūt 0 grādiem

▪ Pēdām jābalstās uz grīdas. Ja tas nav iespējams, izmantojiet kāju balstu

▪ Ceļu aizmugure nedrīkst pieskarties sēdeklim

▪ Darba laikā noliecieties atpakaļ – pārliecinieties, ka mugura pilnībā saskaras ar sēdekļa atzveltni

▪ Monitoram jābūt novietotam lietotāja priekšā rokas stiepiena attālumā, lai ekrānam varētu pieskarties ar pirkstu galiem.

▪ Monitora augšējai malai jābūt acu līmenī vai nedaudz zem tā. Lai iestatītu pareizo ekrāna augstumu, noderēs monitora vai klēpjdatora statīvs

▪ Ilgstoši strādājot pie klēpjdatora, izmantojiet ārējo tastatūru un peli, ja iespējams, pievienojiet ārēju monitoru.

 

3. Darba laikā paņemiet pārtraukumus

Strādājot vienatnē, varat viegli zaudēt laika izjūtu, taču ir svarīgi ieturēt pārtraukumus, piecelties un pārvietoties ik pēc 20 minūtēm. Pārāk ilgas sēdēšanas draudi ir šādi: svara pieaugums, diabēta risks un muskuļu zudums. Iestatiet modinātāju, lai atgādinātu regulāri piecelties. Samazinot sēdēšanas laiku, jūs varat palīdzēt pazemināt asinsspiedienu un samazināt sirds slimību risku.

 

4. Izmantojiet dabisko gaismu

Izveidojiet ērtu mājas biroju, strādājot attālināti, ņemot vērā arī apgaismojumu. Dabiskā gaisma no loga ir ideāla, taču, ja tas nav iespējams, pārliecinieties, vai jums ir pietiekami daudz mākslīgā apgaismojuma, lai bez problēmām skatītu ekrānu un dokumentus. Slikts apgaismojums var izraisīt acu nogurumu, migrēnas un galvassāpes. Apsveriet iespēju izmantot galda lampu vai novietot brīvi stāvošu lampu darba zonas tuvumā, ja  apgaismojums ir nepietiekams.

 

5. Iestatiet komfortablu temperatūru telpā

Liela priekšrocība, strādājot no mājām, ir iespēja pielāgot mājas termostatu vēlamajam siltuma līmenim. Pareizā temperatūra ietekmē mūsu darba komfortu, tāpēc pārliecinieties, ka temperatūra ir pielāgota jūsu vēlmēm.

 

6. Plānojiet savu dienu

Sarežģīts darba no mājām aspekts var būt tā saucamie “laika kavētāji”, t.i., TV, sociālo tīklu vietnes un citas izklaides skatīšanās. Lai pārliecinātos, ka esat uz pareizā ceļa neatkarīgi no ārējiem faktoriem, katru rītu veltiet dažas minūtes savas dienas plānošanai. Izveidojiet uzdevumu sarakstu un pierakstiet savus mērķus un prioritātes to sasniegšanai. Strādājot no mājām, jūs ne vienmēr varēsit pierādīt nostrādātās stundas, taču varēsit parādīt produktivitāti, nosakot mērķus un tos sasniedzot. Šajā ziņā var noderēt S.M.A.R.T. metode.

 

7. Sakārtojiet savu darba vietu

Cilvēki, kuri uztur kārtībā savu mājas biroju, jūtas mazāk aizkaitināmi, produktīvāki, mazāk izklaidīgi un labāk spēj koncentrēties. Sakārtojiet savus dokumentus, žurnālus un citus materiālus marķētās kastēs, lai tos uzglabātu atvilktnēs vai uz galda, lai jūs varētu samazināt jucekli un ātri atrast lietas, kad tās ir vajadzīgas.

Salīdzināt preces